Im Schatten des Kreuzes

Rubriky

Nejnovější

K odkazu Jana Palacha

17. 1. 2014 22:27
Rubrika: Nezařazené

V těchto dnech si připomínáme 45 let od upálení Jana Palacha a 25 let od Palachova týdne, což byl na naší scéně takový první impuls k tomu, aby padl komunistický režim. Jistě se každý z nás o těchto věcech učil ve škole. Někdo si možná i něco nastudoval.

Co mi vrtá hlavou, je spíše morální dosah Palachova činu, či jeho ospravedlnění. Otázka tedy zní asi takto: Měl jeho čin smysl, když stejně pak následovalo dalších 20 let totality? Anebo z našeho katolického pohledu. Byl jeho skutek jen zavrženíhodnou sebevraždou či naopak skutkem, který se stal varovným signálem pro komunisty a "vzpruhou" pro rovoltu vůči režimu? Otázka možná není jednoduchá a dá se na ni dívat různýma očima. Možná bude dobré, když si každý z nás nad tím aspoň trochu zapřemýšlí.

Pokud mohu hovořit za sebe, tak samozřejmě jsou zde věci, kterým by se měl správný křesťan vyhnout. Já sám sebevraždu nepovažuji za dobré řešení situace. Nicméně v tomto případě byl hořící Palach doopravdy symbolem vzdoru a zanechal v lidech stopu. Právě díky tomu začalo o 20 let později něco, co pro tehdejší vládnoucí elitu nebylo vůbec příjemné a naopak vyvrcholilo o několik měsíců později v "sametovém" listopadu.

Závěrem cituji: "Exupéryho Válečný pilot zvažoval, jaký má smysl vyrazit na průzkum, když se armáda rozpadá a hlášení již nebude komu podat. A přesto vzlétl, protože pochopil, že věrnost podstatným věcem je třeba dosvědčit i obětí."

Jochonon

Zobrazeno 1719×

Komentáře

had

ten citát je hodně dobrý, líbí se mi. :-)

Jochonon

Právě se mi taky zalíbil, když jsem ho přečetl v Universu. Dokonce mi i utkvěl v paměti, takže jsem ho použil. =)

zuzankie

My jsme byli na filmu Hořící keř se školou.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková